Çocuklara Yönelik

Doğal Afetlere Yönelik Çocuklar ile İletişim

dogal afet

  Doğal Afetlere Yönelik Çocuklarla Sohbet   Deprem, sel vb. doğal afetler sonrasında yaşanabilecek “psikolojik travma” dediğimiz tablonun şiddetli korku, üzüntü, keder, öfke, uykusuzluk, tahammülsüzlük, afete yönelik rahatsız edici sahnelerin sürekli akla gelmesi gibi zihinsel ve davranışsal tepkilere yol açması mümkündür. Maalesef yaşanılan doğal afet sonrasında; gün boyunca tanık ya da dolaylı tanık olduklarımız, izlediklerimiz, …

Doğal Afetlere Yönelik Çocuklar ile İletişim Devamı »

Çocuklarda Yaz Tatilinde Terapinin Önemi

Aile terapisi

Okulların kapanmasıyla birçok anne-baba terapi sürecine de ara vermektedir. Oysa ki yaz tatili ile birlikte derslerin bitmesi, çocukta yaşanılan sıkıntıların törpülenmesi için önemli bir fırsat sürecidir.  Özellikle merkezimize yapılan başvuruların en başında tanımlanan sorunların dikkat/odaklanma problemleri ya da hiperaktiviteye yönelik konular olduğunu gözlemlemekteyiz. Yaz tatili ise, gerek akademik performansı engelleyen konular gerek sosyal-duygusal sıkıntılara dair …

Çocuklarda Yaz Tatilinde Terapinin Önemi Devamı »

Boşanma Süreci Çocuğa Açıklanması

Boşanma süreci ailenin tüm ilişki dinamiklerini etkileyen, sosyal ve psikolojik desteğe en çok ihtiyaç duyulan süreçlerden bir tanesidir. Bu dönemi ailedeki her bireyin sağlıklı bir biçimde atlatılabilmesi gelecek dönemlerde her birey için ayrı önem taşır. Boşanma kararı vermiş bir çiftin, boşanma kararının ailenin diğer bireylerine (çocuklar, çiftin kendi ebeveynleri) açıklanması için psikolojik destek alması yararlı …

Boşanma Süreci Çocuğa Açıklanması Devamı »

Psikolog Ne Yapar?

Aile ve Çift Danışmanlığı

Psikolog Ne Yapar? Psikolog,üniversitelerin edebiyat fakültelerinden lisans mezunu olan, yüksek lisans yaparak psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşan kişilere verilen ünvandır. Ruhsal sorunlarla ilgilenen psikologlar, yaşanan sorunlara yönelik birtakım testler uygulama, sorunları konuşarak danışmanlık hizmeti verme gibi yetkileri bulunmaktadır. Her geçen gün yaşam şartları daha zorlu hale gelmektedir. Bundan ötürü, bireylerin kaygıları artmakta, sorunlarla baş etme mekanizmaları …

Psikolog Ne Yapar? Devamı »

Korona Sürecinde Çocuğun Dünyasında Oyunun Yeri

oyun terapisi görsel

Uzman Psikolog Hayal Kesimel Çeçen  Korona Sürecinde Çocuğun Dünyasında Oyunun Yeri Bugünlerde yaşadığımız sıra dışı süreçte, hepimiz birçok değişime ve değişikliğe maruz kaldık. Tüm yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da bu süreci anlamaya ve anlamlandırmaya ihtiyacı oldu. Ebeveynler, kendileri de böyle bir süreçle ilk kez karşı karşıya geldikleri için çocuklarına psikolojik boyutta rehberlik etmede zorlanabilirler. Dünya …

Korona Sürecinde Çocuğun Dünyasında Oyunun Yeri Devamı »

İlişkide Bağışıklığımızı Güçlendirelim

iliski

Son dönemde yaşanan Corona virüsü ve karantina önlemleri yaşamımızda birçok alanda etkili olmakta ve adaptasyonumuzu yeniden düzenleme gerekliliğini getirmektedir. Yaşamımızdaki birden fazla role yeniden uyum sağlama aşamasında yaşadığımız zorlukların olumsuz etkileri ile baş etmek adına bildiğimiz kaynaklar ‘sosyal yakınlık’ dahi revize edilmeyi gerektirmektedir. Bu açıdan belirsizlikle baş etme, yeni rutinler oluşturma ve güven duygusunu yeniden …

İlişkide Bağışıklığımızı Güçlendirelim Devamı »

Deprem Korkusu ve Etkileri

Her bireyin yaşamdan edindiği deneyimler farklıdır. Bu deneyimler kimimizi oldukça  etkilerken kimimiz için sadece an’dan ibarettir. Son zamanlarda üst üste yaşadığımız deprem gerçeği  “yeniden deprem olma beklentisini” harekete geçirmektedir. Ek olarak, ülkemiz deprem kuşağında yer alması nedeniyle,toplum olarak  geçmiş referanslarımızdan ötürü, bedensel ve psikolojik yıkımları da beraberinde getirmektedir. Diğer bir değişle, deprem gibi doğal afetler …

Deprem Korkusu ve Etkileri Devamı »

OKULA BAŞLARKEN…

Okul fobisi, okul korkusu veya okul reddi ifadelerinin hepsi okula gitmek istemeyen çocuklar için kullanılmasına rağmen, bu duruma neden olabilecek pek çok farklı unsurun varlığı göz ardı edilmemelidir. Sıklıkla her eğitim döneminin başında pek çok çocukta görülebilen bu durumun aileler tarafından “anne ve babasından ayrılmak istememe durumu” gibi algılanmasına rağmen, çocuğun okula gitmek istememesine neden olabilecek …

OKULA BAŞLARKEN… Devamı »

Okula Başlarken

Uzman Psikolog Fulya Sena Taşkınsoy Ergenlik dönemi, kişinin kökten bir değişim geçirdiği ve aslında en çok da ailesine ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Gençliğe atılan bu ilk adımda hem fiziksel, hem duygusal, hem cinsel hem de sosyal değişimler söz konusudur. 12–24 yaşları arasındaki grup ergenlik dönemi olarak kabul edilir. Ergenliğin yaş sınırları oldukça geniş tutulmaya çalışılmıştır. …

Okula Başlarken Devamı »

Okul Öncesi Çağda Cinsel Eğitim

Bir çok anne baba çocuklarında okul öncesi dönemden itibaren cinsel kimlik oluşumunun başladığını fark edecekleri davranışları gözlemler. Bu bazen kendi cinsel organına ilgi, bazen karşı cinse ilgi, bazen ise cinsel temalı oyunlar ile kendini gösterebilir. Yine çoğu anne baba çocuğun cinselliğe yönelik merakı karşında şaşırır hatta telaşa kapılır. Halbuki 2-3 yaşlarında başlayan cinsel kimlik gelişimi …

Okul Öncesi Çağda Cinsel Eğitim Devamı »

0542 204 31 34