Doğal Afetlere Yönelik Çocuklar ile İletişim

dogal afet

 

Doğal Afetlere Yönelik Çocuklarla Sohbet

 

Deprem, sel vb. doğal afetler sonrasında yaşanabilecek “psikolojik travma” dediğimiz tablonun şiddetli korku, üzüntü, keder, öfke, uykusuzluk, tahammülsüzlük, afete yönelik rahatsız edici sahnelerin sürekli akla gelmesi gibi zihinsel ve davranışsal tepkilere yol açması mümkündür.

Maalesef yaşanılan doğal afet sonrasında; gün boyunca tanık ya da dolaylı tanık olduklarımız, izlediklerimiz, duyduklarımız karşısında bizler yetişkin olarak sakin kalmakta güçlük yaşarken, çocuklarımız için bu durum daha da güçleşmektedir. Hatta bazen çocuklarımızın bizlerden ötürü ne kadar kaygılandığını, korktuğunu fark edemiyoruz bile.

Ancak hem yetişkin olarak bizlerin kendilerini hem de çocuklarımızın ruh sağlıklarını korumak adına ivedilikle harekete geçmemiz mühimdir. Bu konuda yapmamız gerekenlerse:

  • Çocuklarımızın uygunsuz içeriklere maruz kalmamalarını önlemek.
  • Afetlere yönelik çocukların gelişimsel dönemlerine uygun, net ve bizlere sordukları kadarını anlatmak. Çünkü daha fazlası akıllarını karıştırabilir.
  • Önce ebeveynin kendi duygularını (kaygı, stres, korku vb.) fark etmesi ve bu duyguları regüle etmeleri çocuklara daha “sağlıklı yol gösterici” olması bakımında oldukça önemlidir.
  • Daha sonrasında ise çocuklara, kendi duygularını ifade etmeleri yönünde teşvik edici olunmalıdır.
  • Unutmayınız ki çocukların kelimeleri oynadıkları oyunlardır. Onlarla temasta bulunmanız, şefkatle karşılık vermeniz kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
  • Onların yanında; korkutucu, yaşına uygun olmayan içeriklerin konuşulmaması önemlidir.
  • Çocuğunuz ölüm, yıkım vb. içeriklere kulak misafir olduysa, lütfen bunun yerine yardımlaşma, kurtarılma gibi öyküleri anlatarak dikkatini iyileşmeye çekiniz.

Ancak her şeyden önce “Oksijen Maskesini” önce kendinize taktığınızdan emin olun. Çünkü bizler makine değiliz ve düğmemiz yok. Kimi zaman kendi duygularımızı yönetmekte zorluk yaşayabiliriz ve bu oldukça doğal bir durumdur.

Bu gibi yoğun duygular yaşıyorsanız; çevrenizde size iyi gelen yakınlarınızla konuşmak, size iyi gelen aktiviteleri yapmak ya da yönetmek de zorluk yaşıyorsanız uzman desteği alarak kendinizi, duygularınızı regüle edebilirsiniz.

Umutla, sabırla, el birliği ve dayanışma ile bu kötü günlerin geçmesini temenni ediyoruz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

0542 204 31 34