Boşanma Süreci Çocuğa Açıklanması

Boşanma süreci ailenin tüm ilişki dinamiklerini etkileyen, sosyal ve psikolojik desteğe en çok ihtiyaç duyulan süreçlerden bir tanesidir. Bu dönemi ailedeki her bireyin sağlıklı bir biçimde atlatılabilmesi gelecek dönemlerde her birey için ayrı önem taşır.

Boşanma kararı vermiş bir çiftin, boşanma kararının ailenin diğer bireylerine (çocuklar, çiftin kendi ebeveynleri) açıklanması için psikolojik destek alması yararlı olacaktır. Her insanın bu duruma tepkisi farklı olacağı gibi, başa çıkma yolları da farklılık gösterecektir.

Boşanmanın çocuklara açıklanması ve çocukların boşanma sonrasında yaşayacakları değişim hakkında bir uzman desteği alınarak bilgi verilmesi bu değişimin olumsuz etkilerini en aza indirgeyebilir.
Çocuklara açıklanma evresinde dikkat edilmesi gereken 3 önemli nokta bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kararda kesinliktir; herhangi bir tartışma sonucu kızgınlık ya da kırgınlık ile “Biz boşanıyoruz” diyen bir anne baba, düşünülmeden verilmiş bir karar ile çocuğu kaygı duygusuna sürükleyebilir. Boşanma kararı için çiftin kendi dinamiklerini iyi anlamaları ve öncesinde çift terapisi desteği alarak, kararları kesinleşirse çocuklara açıklanmalıdır.

İkinci önemli nokta, boşanma kararının çocukların yaş grubuna, hayatlarında başka stres faktörü olup olmamasına bağlı olarak açıklanmasıdır. Örneğin lise giriş sınavlarına hazırlanan ve ergenlik döneminde olan bir çocuğa yapılan açıklama ile anaokuluna giden bir çocuğa yapılan açıklama farklı olmalıdır. Bu noktada uzman desteği alınarak, çocuk ya da çocuklara nasıl açıklanması gerektiği ile ilgili doğru bilgi edinilebilir.

Üçüncü önemli nokta ise açıklama yapılırken anne ve babanın tutumudur. Çocukların evliliğe dair bakış açılarını, kendilerini suçlu hissetme potansiyelleri düşünülerek hareket edilmesi daha uygun bir davranış olacaktır. Boşanma hayat döngüsü içinde yaşanabilecek bir durum olduğu için, bu değişimin anne, babanın ve çocukların hayatını nasıl etkileyecekleri anne babanın açıklama tutumu ile doğrudan ilişkilidir. Birbirlerini suçlayan, anne baba rolünü değil de eş rolünü öne koyarak açıklama yapan anne babaların çocuklarında güvensizlik, öfke ve bağlanma sorunlarının oluşabildiği bilinmektedir.

Bu 3 önemli noktanın her aşamasında uzman desteği almak nelere fayda sağlar?

Öncelikle çiftin anne ve baba olmak dışında eş rollerinin sağlıklı şekilde sonlandırılması ve gelecek süreçlerde psikolojik sağlık bütünlüğünü ile yola devam etmelerine destek olur.
Çocukların bu süreci en az zarar ile atlatarak, hayatlarının yetişkinlik dönemlerinde boşanmaya bağlı ortaya çıkabilecek psikolojik rahatsızlıkları ortadan kaldırır. İlişki kurma, bağlanma, duygu durumla ilgili olumsuz şemalar geliştirmemelerine yardımcı olur.

Uzman desteği ne zaman ve ne sıklıkla olmalı en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Boşanma kararı almış çiftin resmi işlemler başlatmadan önce, çocuk ya da çocuklara açıklaması önem taşır. Bu açıklama öncesi anne ve baba uzmana danışarak açıklama sürecine giriş yapmalıdır. Açıklama sonrası ortaya çıkabilecek problemlerle ilgili çocuğun da terapi desteği görmesi gerekebilir. Terapi sürecinin ne kadar süreceği ailenin açıklamayı nasıl yaptığı, birbirlerine karşı tutumları ve çocuğun gösterdiği stres seviyesine bağlı olarak değişmektedir.

Bütün bu bilgiler ışığında, gerekli sosyal ve psikolojik desteği görmüş ailelerde boşanma travmatik bir olay olmaktan çok, olumsuz ama baş edilebilen bir hayat olayı olarak yer alacaktır.

Uzman Psikolog Hayal Kesimel Çeçen

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

0542 204 31 34