TUS Kaygısı

TUS

TUS kaygısı için yaşadığınız sınav stresine profesyonel destek alarak son verebilirsiniz. Yaşımız kaç olursa olsun, mesleğimiz ne olursa olsun kaygı, stres günlük yaşamımızın bir parçası halindedir. Ancak kaygı düşünüldüğü kadar da kötü değildir. Çünkü kaygı hayatta kalmamızı sağlar. Düşünsenize hiç kaygılı olmadığınızı; düzenli bir hayat yaşamayı düşünmezdiniz bile. Ya da disiplinli şekilde hayatınızı organize etmeye dikkat etmezdiniz.

Ancak kaygının ve stresin dozu yükseldikçe, sakinliğimizi korumak güçleşir. Sakin kalamadıkça performansınızı belli bir seviyede tutmak da bir o kadar zorlaşır ve kaçınılmaz olarak istediğiniz potansiyelinizi gerçekleştirmeniz güçleşir.

Tus kaygısı için strese neden olan sebepler nelerdir?
⁃ Sınava nasıl bir anlam yüklediğiniz
⁃ Çevrenizdeki insanların başarı/başarısızlığınız hakkında neler düşüneceklerini düşünmeniz
⁃ Sınavlara dair geçmiş yaşam deneyimleriniz
⁃ Ailenizin beklentileri ya da sınava dair söylemleri
⁃ Başkalarıyla kendi başarınızı kıyaslamanız
⁃ Sınavdan önceki gün nasıl hissettiğiniz
⁃ Fiziksel rahatsızlığınızın sınava çalışma temponuzu etkilemesi vb.

Bir sürü faktör sınav stresinizi, sınava yönelik kaygınızı daha da yükseltecektir. Bu durumda kaygınızı nasıl yönetebiliriz?

⁃ Öncelikle sınavın sizin için ne anlama geldiğini bulmalısınız
⁃ Bu anlamın, gerçekten hayatınızı ne boyutta etkileyeceğini düşünmelisiniz
⁃ Başkalarının ne dediğini neden önemsediğinizi bulmalı, bu kişilerin hayatınızdaki yerinin ne olduğunu sorgulamalısınız
⁃ Başkalarının gözünden nasıl göründüğünüzün neden önemli olduğunu çalışmalısınız
⁃ Çevrenizde olumsuz yorum yapanlar varsa ya da sınava yönelik kaygınızın daha da yükselmesine sebep olduğunu düşünüyorsanız çevrenizdekilerle sınava dair konuşmaların yapılmamasını konuşmanız oldukça önemlidir
⁃ Başkalarıyla kıyaslama yapmayı durdurmanız , sosyal medyadan çıkarımlarda bulunmanızın önüne geçmeniz oldukça önemlidir. Unutmayın gördükleriniz gerçeği yansıtmıyor olabilir.

Tüm bu durumlar uzun bir süredir varsa; mesela ilkokul, lise vb. eğitim öğretim hayatınızda da benzer şekilde sizi zorlamışsa. Diğer bir değişle, hayatınızın belli dönemlerinde stres, kaygı ya da korkularınız çok çalışmanıza rağmen sınav sonucunuz geldiğinde bu çalışmanın çok altında sonuçlar ile sonlandıysa. Ya da bir türlü istediğiniz çalışma temposunu yakalayamadıysanız, daha geçe kalmadan uzman desteği almanız önemli olacaktır. Çünkü her bir olumsuz deneyim, sizin umutla bakmanızı biraz daha zorlaştırabilir ve sınava yönelik motivasyonunuzu biraz daha aşağıya çekebilir. TUS kaygısı için psikoterapi desteği alarak bu zorlukları aşmanız kolaylaşacaktır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

0542 204 31 34