Deprem Korkusu ve Etkileri

Her bireyin yaşamdan edindiği deneyimler farklıdır. Bu deneyimler kimimizi oldukça  etkilerken kimimiz için sadece an’dan ibarettir. Son zamanlarda üst üste yaşadığımız deprem gerçeği  “yeniden deprem olma beklentisini” harekete geçirmektedir. Ek olarak, ülkemiz deprem kuşağında yer alması nedeniyle,toplum olarak  geçmiş referanslarımızdan ötürü, bedensel ve psikolojik yıkımları da beraberinde getirmektedir. Diğer bir değişle, deprem gibi doğal afetler birçok bireyin benzer tepkiler vermesine neden olurken, kişilerde yarattığı şiddet ve izler farklı olabilir.

Fiziksel olarak; seslere karşı aşırı hassasiyet, korku, irkilme, uyku ve yeme düzeninde bozulmalar, ağlama krizleri, zihinde her an depreme dair görüntülerin geçmesi vb. belirtiler görülürken. Psikolojik olarak; “yakınlarını kaybetme korkusu”, “dünyanın güvensiz bir yer olduğu”, “hem kendisinin hem ailesinin öleceğine” vb. yönelik sürekli zihnin dolu olması ve bir türlü bu düşüncelerin durdurulamaması gözlenmektedir.

Tüm bu yaşanılan sorunların kalıcı olmaması adına; hayati ihtiyaçların karşılanması, aksiyon alınması, sosyal destek talebinde bulunulması oldukça önemlidir. Tüm bunların yapılmasına karşın sorunlar halen devam etmekteyse; ruh sağlığı uzmanından destek almanız, gelecekte daha büyük sorunlar yaşamanızı önleyecektir.

deprem korkusu

Deprem Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

Psikoterapi desteğinin alınması, gerek bedensel gerek ruhsal belirtilerin daha da kalıcı hasarlar yaratmasını önlemek adına erken müdahale sağlanmasına neden olacaktır. Ancak, kişi depreme yönelik korkularını kontrol etmekte zorlanıyorsa, sürekli olarak tetikteyse, ağlama nöbetleri sık ve gün içinde yoğun şekilde yaşanıyorsa, kabuslar görüyor ve sağlıklı, dinlenmiş uyku alamıyorsa, kapalı alanda kalma korkusunu (ev, iş yeri vb) yoğun olarak yaşıyorsa psikoterapi desteği oldukça hızlı ve etkili sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Terapi desteğine ek olarak gerekli görüldüğü durumlarda ilaç desteği de uzmanlar tarafından önerilmektedir.Unutulmamalıdır ki,  doğal afetler karşısında herkes korku, kaygı duymaktadır. Ancak aşırı korku hali olarak tanımlanan anksiyete, tedavi edilmediğinde daha kalıcı etkilere sebep olmaktadır.  Hastalığın tedavi edilmesi neticesinde deprem korkusunda büyük oranda azalma görülmektedir.Zaman kaybetmeden tedaviye başvurulması ve önlemler alınması, hem hastalık hem de deprem korkusu için son derece önemlidir.

Özetle, bireysel olarak; yaşanılan problemin üzerine yoğunlaşmak, eğitim alınması ve deprem adına bilinçlenme, korkunuza karşı daha güçlü hissetmenize aracı olacaktır.

Klinik Psikolog Duygu YÜKSEL

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

0542 204 31 34